1 i 1/2 kostki margaryny
9 jaj (białka ubić)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki kakao
9 łyżek oleju
3 szklanki mąki
3/4 szklanki maku
jabłka, olejek migdałowy
Tłuszcz utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, olej. Następnie dodać mąkę z proszkiem i ubitą pianą. Ciasto podzielić na 3 części.
I. do 1 części dodać 1 i 1/2 łyżki kakao
II. do 2 części dodać 3/4 szklanki maku i olejek migdałowy
III. do 3 części dodać 1 i 1/2 łyżki mąki.
Na spód blachy kładziemy ciasto z kakao na to jabłka pokrojone w plasterki, później ciasto z makiem. Ponownie jabłka na wierzch ciasto jasne.
Piec około 1 godziny.
Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą.
Ps: ja sobie olejek migdałowy podarowałam a zamiast niego dodałam cukier waniliowy do cukru.
Smacznego :-)